Hulporganisatie voor Roemenië
      Fundatia Socialiá Prietenia

Wateroverlast

DAMWOUDE HELPT BIJ WATEROVERLAST BEGIN 2006 IN ROEMENIË.

Wateroverlast1

Overvloedige regenval in Roemenië heeft de afgelopen maanden gezorgd voor veel problemen. Huizen zijn weggeslagen, de infrastructuur is kapot en er zijn tientallen doden te betreuren. Vele duizenden hectares landbouwgrond hebben lange tijd onder water gestaan. Een groot deel van de oogst is dan ook letterlijk in het water gevallen. Door het noodweer in Amerika kwamen de overstromingen in Roemenië veel minder in de publiciteit. Toch is de schade er enorm. Bestuursleden en vrijwilligers van onze stichting bezochten het gebied en ontmoetten mensen die getroffen waren door het noodweer. In Roemenië kwam de hulp snel op gang. Ook de Roemeense regering liet zich niet onbetuigd. Organisaties uit het buitenland startten geldinzamelingsacties.

Wateroverlast3

Dicht bij huis bij de Elbe in Duitsland maar ook verder naar het zuiden rond de Donau. Duizenden mensen in Servië, Roemenië en Bulgarije zijn uit hun huizen verdreven door het stijgende water van het smeltende sneeuw en zware regenval. In Zuid-Roemenië zijn al vijftienduizend mensen geëvacueerd vanwege de grote kans op dijk doorbraak. En in het stroomgebied van de Donau zijn al verschillende dijken doorgebroken en er wordt met man en macht gewerkt om de dijken te verzwaren. Sinds meer dan 111 jaar is het waterpeil niet zo hoog geweest.
Ook in Maeriste is hun rivier Crasna al ver buiten de oevers getreden. Er is al veel schade aan de lemen huizen. In de buurt van de rivieren worden de lemen huizen compleet weggespoeld met alles erop en eraan. Stichting Prietinia in Maeriste vroeg ons hen te helpen. De nood is hoog. Vandaag, woensdag 19 april 2006, zei de voorzitster in Roemenië dat nog een verhoging van 90cm water wordt verwacht in de rivieren. Dit houdt in dat binnenkort heel veel mensen uit hun huis moeten en dakloos worden.

Wateroverlast4Wij als comité hebben besloten dat er op kort termijn iets moet gebeuren. Er waren toen twee vrachtauto’s met kleding voor het dorpje Cristalec en 150 bedden naar Maeriste gebracht en nog niet uitgedeeld. Dit willen we graag naar het rampgebied brengen waar al 1000 huizen zijn weggespoeld. Onze voorzitsters in Roemenië heeft een goed, betrouwbaar adres waar we dit kunnen brengen, want het materiaal moet niet in de verkeerde handen vallen. Het gebied ligt ongeveer 4 a 5 uur rijden van Maeriste. Ook hier in Damwoude hebben we nog veel kleding, dekens, speelgoed en tenten. Dit willen we ook zo snel mogelijk naar Roemenië brengen. Er wordt een geldinzamelingsactie gehouden voor de 2950 euro we nodig hebben voor de transportkosten.

Hieronder ziet u het uitdelen van het materiaal ter plaatse.